מקדמים
בחודשים האחרונים אנו עדים לשינויים ולרפורמה החדשה שהמפקח על הביטוח מקדם. החל משנת 2013 לא יוכלו חברות הביטוח למכור פוליסות עם מקדם תוחלת חיים מובטח לאנשים מתחת לגיל 60. שינוי זה נעשה לאחר בדיקה מעמיקה של אגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון של יכולת חברות הביטוח להתמודד עם הסיכון הכרוך במקדמי קצבה מובטחים בעקבות תוחלת החיים ההולכת ומתארכת בישראל. מתוך דאגה ליכולת חברות הביטוח לעמוד בהתחייבות לשלם קצבאות החליט הרגולטור על ההוראה החדשה.
מהו מקדם קצבה?
מקדם קצבה הנו מספר שבעזרתו קרנות הפנסיה וחברות הביטוח קובעות את גובה הקצבה החודשי שייקבל העמית בעת הגיעו לגיל פרישה. את הסכום אותו צבר העמית בקרן מחלקים בקדם וכך מחשבים את גובה הקצבה החודשית שהעמית יקבל מדי חודש.
סוגי מקדמי הקצבה
מקדם קצבה מובטח – מקדם שמובטח משינויים בתוחלת החיים ביום ההצטרפות לתוכנית וכולל גם הבטחת תשואה. מקדמים אלו אינם נתנים לשינוי.
מקדם המרה מובטח משינויים בתוחלת החיים – מקדם המרה מובטח משינויים בתוחלת החיים בתחילת ההצטרפות לביטוח. מקדם זה אינו מבטיח תשואה.
מקדם המרה שאינו מובטח – מקדם המרה שייקבע במועד התחלת תשלום הקצבה.
עדכון לוחות תמותה
בשנת 2007 עדכן משרד האוצר את לוחות התמותה ובהרף עין נחתכה הפנסיה החודשית של מאות אלפי חוסכים בכ- 10%. בנוסף להוראה החדשה של המפקח על הביטוח הוא מתכוון לעדכן שוב את לוחות התמותה אך במשרד האוצר טוענים כי העדכון לא ישפיע משמעותית על החוסכים. חשוב לדעת כי תוחלת החיים של הגברים בישראל בשנת 1975 עמדה על 70.3 ואילו בשנת 2010 תוחלת החיים עמדה על קרוב ל- 80. תוחלת החיים של הנשים בשנת 1975 עמדה על 73.9 ובשת 2010 קפצה תוחלת החיים והגיעה ל- 83.4. בעקבות כך דואג המפקח לנושא הביטוח ולהבטחת יכולת העמידה של חברות הביטוח בהתחייבות לשלם קצבאות.
תנאי הפוליסות אינם משתנים
פוליסות ביטוח עם מקדם מובטח הן מוצר ייחודי לישראל. משרד האוצר אינו פועל נגד מכירת פוליסות אלה אלא רק דואג להבטיח כי חברות הביטוח יוכלו לעמוד בהתחייבות הכספית לטווח הארוך. תנאי הפוליסות אינם משתנים בעקבות ההוראות החדשות ורוכשי ביטוחים השנה יכולים עדיין ליהנות מתנאי הפוליסות הקיימות לפני שהשינוי יתחיל.
שינויים במקדמי הקצבה בעבר
בעקבות השינויים לאורך השנים בתוחלת החיים, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, העלו את המקדמים ( כאמור, העלאת המקדם מקטינה למבוטח את הפנסיה החודשית ). כבר בשנת 1983 היו המקדמים מבטיחי תשואה ותוחלת החיים ועמדו על 144 . בשנת 1990 בוצעה פגיעה בעמיתים שרכשו פוליסות מנהלים חדשות והמקדם עלה ל 153 . החל משנת 1991 הפסיקו המקדמים להיות מבטיחי תשואה אך שמרו על הבטחת תוחלת חיים ועלו ל 166 . מאמצע שנת 2001 ובעקבות עדכון נוסף של תוחלת החיים בישראל, הועלו המקדמים שוב לכ 200 .
ביטוחי מנהלים מאבדים יתרון
עם כניסת ההוראות החדשות יאבדו ביטוחי המנהלים מהאטרקטיביות שלהם מכיוון שחברות הביטוח נהגו למכור ביטוחי מנהלים עם מקדם המרה מובטח תוחלת חיים תמורת דמי ניהול גבוהים יותר. כעת יאבדו ביטוחי המנהלים את היתרון היחסי לעומת קרנות הפנסיה שאינן מציעות הגנה מפני העליה בתוחלת החיים.
אין האמור בכתבה מהווה המלצה, הצעה, לרכישה, אחזקה או מכירה של נכסים פיננסיים או כל מוצר אחר. המידע בעניין הנזכר בכתבה נועד להציג באופן כללי את האפשרויות העומדות בפני משקיעים בקופות גמל וקרנות השתלמות ואין הוא מהווה הצעה או המלצה לרכישת קופה כזו או אחרת. יש להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך בתחום לפני כל שינוי כלשהו. |