להאיר את העסקים
לכתבה כפי שפורסמה לראשונה בפורטל "גפן" לחצו כאן.
|
ד"ר שלמה שמש מזכרון יעקב נבחר בשבוע שעבר לתפקיד סגן נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל. השבוע הוא מספר על תפיסת עולמה של העמותה ומדבר גם על מצב העסקים כאן במושבה: "לצערי, בזכרון יעקב הולכים לכיוון הרדידות גם בפן העסקי" "זכרון יעקב זה מקום נפלא אבל מי שמסתובב בו קצת רואה שבכל שבוע עסק אחר נסגר. מה שקורה כאן במדרחוב במושבה שווה התייחסות ארוכה. פותחים כאן עסק ואתה רואה שהוא הולך ליפול, לא בונים פה יסודות. אני בהחלט חושב שאפשר להציל את העסקים בזכרון, אבל כל פעם שולפים מטה קסמים כזה או אחר על מנת להציל את המצב וזה לא מצליח. חבל, בזכרון מבקרים מאות אלפי אנשים, אפשר להשאיר אותם כאן יום ארוך יותר, כך הם שוהים יותר וגם צורכים יותר. לא רואים כאן חזון, משהו שזז וזה כואב". הדובר הוא ד"ר שלמה שמש, תושב זכרון יעקב, שנבחר בשבוע שעבר לתפקיד סגן נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל. שמש, משמש כיו"ר הועדה להדרכת עסקים קטנים בלהב לשכת העצמאים בישראל המאגדת מאות אלפי עסקים קטנים ברחבי הארץ. "נכנסתי לתחום הייעוץ העסקי בשנה האחרונה במסגרת ההנהלה המתחדשת של לשכת היועצים העסקיים בישראל", מספר שמש ומוסיף: "בישראל יש כ-005 אלף עסקים בישראל. מידי שנה חלק מצליח מאוד וממריא למעלה ולעומתו, חלק אחר נופל ומתרסק. לתפיסתי, העסק עומד וקם על איכות הניהול. להרבה יזמים יש ידע רב וניסיון אבל הבעיה מתחילה כשהם פותחים עסק. אז מסתבר שיש הרבה דברים שחסרים - מטרת העסק ללקוח, סט ערכים, מטרות ויעדים, תוכנית אסטרטגית, הכרת הסביבה ושימור העסק, כניסה לתפקיד ועוד. עסקים לא עושים את זה ואין גופים שמלווים אותם".
הוא מנהל את ה"מרכז לייעוץ והדרכת מנהלים" לו משרדים בהרצליה, בתל אביב וגם כאן בביתו שבזכרון יעקב, בו הוא מלווה עסקים וגם הכשיר מאות מנהלים במסגרת הקורסים לניהול וניהול בכיר בשרות המדינה, קורס לפיקוד ומנהיגות. הוא גם מרצה ומנחה בלימודי BA ו-MBA במנהל עסקים. בתחום הייעוץ העסקי הוא מלווה חברה משלב היוזמה והתכנון, בנית אסטרטגית ניהול, קביעת מטרות ויעדים, בחינת המשאבים הנדרשים ובכללם ידע, תקציב, טכנולוגיה, אכסניה, ניהול, גיוס והמרה של משאבים חסרים. "כשאתה פותח עסק אתה צריך לדעת מה הצרכים של הלקוח, מחויב למוצר", הוא מציין, "אדם פותח עסק ולא תמיד חושב מה יהיה אחר כך. זה היה וזה כנראה גם יהיה תמיד. יש הרגשה כזאת ש'אני אצליח איפה שההוא נכשל'". בנוגע לתפקידו החדש בעמותה, אומר שמש: "לקחנו את לשכת היועצים הקיימת ועשינו בה שינוי גדול, נכנס נשיא חדש וחברי הנהלה בניהם ד"ר שוקי דקל (יו"ר וינגייט לשעבר), ד"ר מנשה רוזנפלד מנחה ומרצה בכיר, ד"ר עופר בר נחום מנהל המכללה הישראלית לביטחון וחקירות ועוד. לשכת היועצים העסקיים בישראל זו עמותה של יועצים עסקיים מקצועיים, זאת בניגוד ליועצים שעשו קורס של עד 07 שעות, קיבלו כמה סיסמאות ויוצאים לדרך. אצלנו אלה הם חברה שלמדו תואר ראשון ושני במנהל עסקים, צברו ניסיון של לפחות של 01 שנים בתחום הניהול ושהם מחויבים לקוד אתי. הקוד האתי שבנינו הביא לקבלתנו בקונפדרציה הבינלאומית ליועצים עסקיים, מכירים בנו הגופים הכי גדולים בתחום".
ד"ר שמש יזם בעברו את השינויים האסטרטגים בהתייחסות לאנשי המילואים ובמסגרת פורום איתנות גייס את ד"ר אפרים סנה, ד"ר עוזי לנדאו והשופט יצחק בשן להובלה משמעותית של המהלך ללא מעורבות מפלגתית. השינויים מורגשים בעשור האחרון בכל פינה בשרות. במקביל, הוא מבקש להוביל שינוי בתרבות ניהול העסקים בישראל, יחד עם נשיא הלשכה חיים איזנפלד, במטרה לבסס את החשיבות בלווי של יועץ עסקי רשום בלשכת היועצים. בימים אלה פועלים להקמת סניף צפון של הלשכה ובחודש אפריל צפוי להתקיים הכנס ראשון של יועצים עסקיים בנצרת. שמש מודאג מהנתונים אודות סגירת 14 אלף עסקים בישראל בשנת 3102. "המשמעות לדעתי זה 14 אלף משפחות בחוסר ודאות, במצוקה כלכלית, סביבה הניזוקה מחובות אבודים. אנו מקדמים תוכנית לחינוך לצריכה נכונה של אשראי של בעלי עסקים". "כיף לראות עסק מצליח", חותם שמש, "זה מצריך עבודה רצינית של בעל העסק ותלוי גם בתכונות שלו כמו חריצות ומנהיגות. אפשר להצליח עם עסק בכל מקום על אף שמטבע הדברים, בתל אביב תהיה סבירות לתנועה רבה יותר של לקוחות מאשר בפרדס חנה-כרכור לדוגמה. לצערי, כאן בזכרון לדוגמה הולכים לכיוון הרדידות גם בתחומים האלה. אני לא מעורב פוליטית כאן אבל הניהול הממסדי של העסקים לוקה בחסר. לממסד יש השפעה על העסקים".
|