עסקים קטנים/ובינוניים בתחומי התעשייה נוטים להשקיע את מירב תקציבם ברכישת ציוד וממעטים להשקיע בתשתיות ניהול ארגון ובהשבחת המשאב האנושי, התפיסה העסקית שמקורה בייצור והרקע ממנו צמחו המייסדים של עסקים אלה, מכתיבה את סדרי העדיפויות .
ההתמחות הטכנולוגית ובהעדר רקע וניסיון ניהולי וארגוני משלים, משתלטת על ההתנהלות העסקית והופכת במקרים רבים למגבלה ניהולית, ניתן להגדיר את ההתנהלות כטכנו פילית.
טכנו פיליה היא התמכרות לא רציונאלית לחדשנות טכנולוגית, הגורמת לרכישת ציוד מתקדם גם אם אין צורך כלכלי מוכח, ולמרות שיש בארגון ציוד ברמה טובה שאיננו מנוצל דיו ישנו דחף לחדשנות ולרכישה אובססיבית של ציוד.
לרוב הטכנו פיליה היא על חשבון השקעה בתשתיות ניהוליות וארגוניות, הארגון הטכנו פילי סבור שהטכנולוגיה החדשה, תפתור לארגון את כל הבעיות, ההשקעה בציוד נראית לארגון יותר פשוטה ויותר קלה, מאשר להתעסק עם בעיות ניהוליות ,ישנם ארגונים שמצוידים במיטב הטכנולוגיה, אולם הם יעילים ורווחיים הרבה פחות, מארגונים דומים בעלי ציוד נחות, אך עם תרבות ניהולית וארגונית מפותחת הרבה יותר.
הבעיה מקורה בהעדר הבנה שכל ארגון הוא מערכת, ומערכת חייבת להיות מאוזנת במרכיביה בכדי להגיע למיצוי מרבי של הפוטנציאל הארגוני, בארגון המבוסס על טכנולוגיה, חייב להיות איזון בין היכולת הטכנולוגית, ליכולת הניהולית ארגונית.
המשמעות העדר איזון הצרכים האמתיים הנדרשים למערכת ,ינטרל חלק מהיתרונות שהציוד החדש אמור להקנות לעסק.
להלן מספר גורמים אשר קיומם, ינטרל חלק מהיתרונות שהציוד החדש אמור להקנות לעסק.
ציוד מופעל לא יעיל כי תמיד חסר חומר מתאים, (רכש ועיתוד מלאי)
היעדרות מפעילים מתמחים בציוד המתקדם מונעת הפעלה רציפה.(כ"א)
הציוד נתקע מידי פעם כי התחזוקה לקויה,(תחזוקה)
זמני כינון ארוכים כי העובדים מושכים את זמני הכינון, (משמעת)
זימון ההזמנות לבצוע לא נעשה נכון דבר שמגדיל כנונים. (תכנון)
צווארי בקבוק בתחנות לפני ואחרי התחנות עם הציוד המתקדם גורמות לפיגורים באספקה (תכנון)
איכות בצוע ירודה של חלקים בשלבי הייצור המתקדמים גורמים לפסילות ולהשקעת זמן בתיקונים. (אבטחת איכות).
כל התופעות אינן קשורות בציוד המתקדם, אך הם חלק בלתי נפרד מההתנהלות בארגון
ענפי ייצור הזיווד והכרסום הממוחשב הם העוסקים במכירת יכולת ייצור טכנולוגית ייחודית, העסקים בענף זה הם לרוב מרכזי עבוד המבצעים עבודות בקבלנות משנה ליצרנים אחרים
במרבית המקרים הציוד נרכש בליסינג לתקופה של חמש שנים, וזהו פחות או יותר פרק הזמן שבו בודקים אפשרויות לחידוש הציוד, כל דור חדש של ציוד CNC מאפשר לשפר יכולת ודיוק בייצור, כך שלעיתים הצורך בחדשנות הוא אמתי ונועד לשמר יכולת והובלה בתחום. אך כאמור לא תמיד.
לעיתים יש מעין תחרות בענף למי יש את הציוד המתקדם ביותר, פרמטר זה מציין איזשהו סטאטוס מקצועי יוקרתי, שלא תמיד מתורגם ליתרון עסקי בהעדר ניהול תקין.
היו לא מעט מקרים שציוד תקין ומתקדם, הוחלף על סמך תחזיות (שלא התממשו )בציוד חדש ויקר שלא נוצל כפי שתוכנן, עובדה המשנה את תחשיב כדאיות הרכישה של הציוד, ומאידך העסק מחויב לממן את הרכישה, כתוצאה מכך נוצר גרעון תזרימי בשוטף.
יש לציין שיש לא מעט ארגונים שמשלבים טכנולוגיות חדשות עם תרבות ניהולית וארגונית ברמה גבוהה, בארגונים אלה ההשקעה בטכנולוגיה החדשה היא לא במקום השקעה בתשתיות ניהול, שני הדברים הולכים ביחד ומשלימים אחד את השני.
ההיפוך של "טכנו פיליה" הוא "טכנו פוביה" אשר משמעה, חשש מחדשנות טכנולוגית וחשש מכישלון ביכולת הקליטה והשליטה על הציוד החדש, ובעקר מחשש" מה יקרה ביום שאחרי", חשש זה מגובה ברצון לא להיפרד מהציוד המוכר והישן ומהרגלי העבודה הישנים והמוכרים.
הכנסת טכנולוגיה חדשה כרוכה לרוב בביטול הטכנולוגיה הקיימת הישנה או המיושנת, ביטול הטכנולוגיה הקיימת מבטל למעשה את בסיס הידע שנצבר על ידי מפעיליה או בעליה של הטכנולוגיה הקיימת. ומחייבת אותם ללמוד טכנולוגיה חדשה.
המשמעות היא אובדן כוח מקצועי והשפעה שנצברו במשך שנים והפכו את בעלי הידע למובילים בתחומם בארגון ,הטכנולוגיה החדשה פותחת דף חדש ומאפשרת לעובדים אחרים לעתים צעירים יותר ובעלי יכולת קליטה טובה יותר לשפר את מעמדם המקצועי בארגון ,לכן יתכן ויהיו התנגדויות מצד העובדים הוותיקים להחלפת הטכנולוגיה ועידוד מצד הצעירים להחלפה.
בעסקים מהסוג הזה ניתן למצוא ציוד מאד ישן המנוצל עד תום, אך העסק סובל ממוגבלות טכנולוגית המונעת ממנו להגיע לרף מקצועי גבוה יותר, גם רמת הניהול בארגונים כאלה נמוכה למדי.
בארגונים קטנים הנשלטים על ידי בעלים בעלי רקע טכנולוגי מהדור של הציוד הקיים בארגון, עלול להיות חשש שהכנסת הטכנולוגיה החדשה תגרום להם לאובדן שליטה מקצועי ולתלות בעובדים שיקלטו את הטכנולוגיה החדשה.
בעסקים משפחתיים הדור השני והשלישי דוחפים לכיוון הטכנולוגיות החדשות , במקרים בהם המייסד והדור הראשון עדיין נמצא בעסק, מבחינתו הכנסת הציוד החדש מהווה למעשה התנתקות סופית מהעבר ומהאוטוריטה המקצועית, יש לזכור שיזמי עבר בתחום הטכנולוגי הקימו עסק על בסיס הידע המקצועי והשליטה על הציוד הספציפי אותו הפעילו.
כל הזכויות שמורות לעוזי פלג ( UP יזמות ניהול בע"מ)
עוזי פלג מנכ"ל לשעבר של חב' עסקיות, יועץ לניהול עסקי, מוסמך ע"י משרד הכלכלה
אין לעשות כל שימוש בכל מדיה שהיא בחומר הכתוב ללא אישור בכתב מהמחבר
www.uzip.co.il