העסקת בני נוער בחופש הגדול
עו"ד דגנית לפידור –זינגר
רבים מבני הנוער מחפשים עבודה במהלך תקופת החופש הגדול. עולה השאלה מהם התנאים שבהם ניתן להעסיק בני נוער.
העסקת נוער בחופש הגדול
ככלל, החוק קובע כי אין להעסיק ילד שטרם מלאו לו 15 שנה, למעט מקרים ספציפיים המפורטים בחוק. יחד עם זאת בתקופת חופשת לימודים רשמית, כגון החופש הגדול, ניתן להעסיק ילד שמלאו לו 14 שנים עבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו.
האישורים הנדרשים להעסקת נער:
אסור להעסיק נער אלא אם כן הוא נבדק בבדיקה רפואית על ידי רופא המשפחה וניתן לנער אישור רפואי להעסקתו.
כמו כן, אסור להעסיק נער מבלי שיש לו פנקס עבודה. פנקס עבודה נמסר לנער על ידי לשכת העבודה הכללית לנוער ועליו למסור את פנקס העבודה למעסיקו.
המעסיק יחזיק את פנקס העבודה במקום העבודה בכל תקופת ההעסקה של הנער וישיב אותו לנער ביום האחרון לעבודתו.
מהן שעות העבודה שמותר להעסיק בהם נוער?
מותר להעסיק נער עד שמונה שעות עבודה ביום. במקום עבודה בו מותר לעבוד יותר מ- 8 שעות עבודה ביום, יכול הנער לעבוד עד תשע שעות ביום.
ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג לא ניתן להעסיק את הנער יותר משבע שעות עבודה.
בכל מקרה לא ניתן להעסיק נער יותר מ- 40 שעות עבודה בשבוע.
הפסקות:
נער שעובד שש שעות עבודה ביום או למעלה מזה, זכאי להפסקה למנוחה וסעודה בת 3/4 שעה לפחות מתוכה הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות. ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג, ההפסקה היא של חצי שעה לפחות. ההפסקה אינה נכללת במכסת שעות העבודה והעובד אינו זכאי לשכר בגינה.
בהפסקה הנמשכת חצי שעה או יותר רשאי הנער לצאת מהמקום שבו הוא עובד, אלא אם היתה נוכחותו במקום העבודה הכרחית לתהליך העבודה או להפעלת הציוד והשימוש בו, והנער נדרש על ידי מעבידו להישאר במקום העבודה; במקרה זה ייחשב זמן ההפסקה כחלק משעות העבודה.
נער זכאי, במהלך יום עבודתו, להפסיק את העבודה לשם שימוש בחדר השירותים. על המעסיק לוודא כי יש חדר שירותים תקין וראוי לשימוש העובדים במקום העבודה או בקרבתו.
מנוחה שבועית:
מנוחה שבועית של נער היא בת 36 שעות רצופות לפחות ותכלול לגבי נער יהודי את יום השבת ולגבי נער שאינו יהודי את יום שבת או יום ראשון את יום שישי, הכל לפי המקובל עליו ליום המנוחה השבועי שלו.
עבודת לילה:
ככל שלא ניתן היתר משר התמ"ת אין להעסיק נערים בלילה.
"לילה" בחוק זה משמעו - לגבי ילד וצעיר שחוק לימוד חובה, חל עליהם - פרק זמן של 12 שעות שבין 20:00 ובין 08:00 ולגבי צעיר שחוק חינוך חובה, אינו חל עליו, פרק זמן של 10 שעות שבין 22:00 ובין 06:00 |